De 5 populairste jongens en meisjesnamen en hun betekenis!

Babykamer Mint

 

Hoe kies je nu de perfecte babynaam voor jouw kindje? Om je een klein beetje op weg te helpen. Hebben we vast een tussenstand van de populairste namen van dit jaar tot nu toe. Iedere maand ontvangen we een paar honderd bestellingen van naamslingers en hebben dus inmiddels wel een beetje zicht op welke namen populair zijn. We kunnen alvast verklappen dat Julia, bij de meisjes, en Lucas, bij de jongens, op nummer 1 staan. Welke naam is jouw favoriet?

 

Betekenis per naam

 

Nu leek het ons leuk om naast alleen deze namen bekend te maken ook uit te zoeken wat de betekenis is van iedere naam. Hieronder de 10 populairste namen en hun betekenis.

 

babykamer mint

 

Meisjesnamen

 

#1 Julia

 

Julia is een Latijnse naam voor meisjes. De betekenis is `De jongeling, Gewijd aan Jupiter`

 

De naam Julia wordt het vaakst gegeven aan Nederlandse meisjes.

 

#2 Sophie

 

De naam is afgeleid van Sophia. Deze naam komt van het Griekse woord Sophia, dat “wijsheid” betekent.

 

Naamslinger Naturel Grijs Lichtroze Wolkje

naamslinger naturel grijs lichtroze wolkje

 

#3 Emma

 

De naam is ontstaan uit het Germaanse woord ermena, wat “groot”, “geweldig” betekende. Oorspronkelijk was dat woord de bijnaam van de god van een Germaanse stam, de Herminonen. Emma is een veelgebruikte naam en staat in de top 3 van Nederlandse meisjesnamen.

 

#4 Zoë

 

Zoë is een meisjesnaam die als “zo-ee” of “zo-ie” wordt uitgesproken. De naam komt uit het Grieks en betekent “leven/heilige”. De naam werd in het Grieks wel gebruikt als een vertaling van Eva.

 

Verticale Naamslinger Zwart Fuchsia Lichtroze Kinderkamer Zoe

verticale naamslinger zwart fuchsia lichtroze kinderkamer zoe

 

#5 Tess

 

Tess is een verkorting van Theresia dat afgeleid is van het Grieks woord theros met als betekenis “warmte” of “zomer”. Een ander betekenis van Theresia is “bewoonster van Thera”. In Groningen en Friesland komt de naam Tess veel voor en is daar waarschijnlijk afgeleid van het Germaanse woord dat “volk” betekent.

 

Naamslinger Tess Klein

naamslinger tess klein

 

 

Jongensnamen

 

#1 Lucas

 

De oervorm van Lucas is Lucanus, een Latijnse naam met de betekenis ‘afkomstig uit Lucanië’, een landstreek in Zuid-Italië. De Oude Grieken namen Lucanus over als Loukanos en kortten de naam af tot Loukas. Die naam kwam vervolgens weer in het Latijn terecht als Lucas. Lucas heeft dus niets te maken met lux, het Latijnse woord voor ‘licht’, zoals in veel namenboekjes is te lezen.

 

#2 Noah

 

Noah is een enorm populaire voornaam, zowel voor jongens als voor meisjes.

 

Noah is een Hebreeuwse naam met als betekenis ‘rust, troost’. De naam is afgeleid van Noach. In het Engels wordt de naam Noah standaard gebruikt om dit Bijbelse personage aan te duiden. Noach is bekend uit de Bijbel: hij kreeg van God de opdracht een ark te bouwen en overleefde daarin de zondvloed.

 

Geboorteslinger Blauw

geboorteslinger blauw

 

 #3 Levi

 

De naam Levi komt oorspronkelijk uit het Hebreeuws. Volgens het Oude Testament was Levi de derde zoon van Jacob en Leah, en voorvader van een van de twaalf stammen van het Israëlische volk: de Leviten. Verder, en stiekem misschien wel mooier, betekent ‘lev’ in het Hebreeuws ‘hart’, en door de ‘i’ erachter wordt het ‘mijn hart’.

 

#4 Sem

 

Sem heeft verschillende verklaringen. Waarschijnlijk is het een verkorte vorm van Samuel. Dat is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’.

 

Verder kan het in Nederland een variant op de Friese naam Sjamme zijn. Deze naam is opgebouwd uit de naamstammen ‘sig’, dat ‘zege, overwinning’ betekent en ‘helm’. Dit betekent ‘helm, beschermer, koning’.

 

Naamslinger Zwart Geel Grijs Sem

naamslinger zwart geel grijs sem

 

#5 Luuk

 

Luuk is een verkorting van Lucas of Lucanus, dat ‘afkomstig uit Lucanië ‘ betekent’. Lucas is bekend als derde evangelist en schrijver van de Handelingen der Apostelen. De naam Luuk komt veel voor in stripverhalen. Denk maar aan Lucky Luuk en de Belevenissen van Luuk Sterrekers.

 

naamslinger luuk zwart wit

Naamslinger Luuk Zwart Wit

 

Hoe bepaal jij de naam van je kindje? Naast dat het natuurlijk een mooie naam moet zijn voor je kindje. Vind je het dan ook belangrijk dat het een passende betekenis heeft? Of is dit van minder belang voor je? Ik ben heel benieuwd. Laat je hieronder een achter?

 

 

De waardering van www.kiddycolors.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 833 reviews.
Wij maken gebruik van functionele cookies, wil je meer weten lees ons cookie beleid.
Chat openen
1
Sylvia van Kiddykado hier, Hulp nodig?
Hallo, Sylvia van KiddyColors hier,
Waarmee kan ik je helpen?